Obec Lípa nad Orlicí
Lípa nad Orlicí

Právní pomoc - ustanovení zástupce v civilním řízení

3. Pojmenování (název) životní situace

Právní pomoc - ustanovení zástupce v civilním řízení

4. Základní informace k životní situaci

V civilním řízení může předseda senátu účastníku, u něhož jsou předpoklady, aby byl soudem osvobozen od soudních poplatků, ustanovit na jeho žádost zástupce, jestliže je to třeba k ochraně zájmů tohoto účastníka. O možnosti žádat o zástupce je předseda senátu povinen účastníka poučit (§ 30 zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád (dále jen „OSŘ“)).

Vyžaduje-li to ochrana zájmů účastníka nebo jde-li o ustanovení zástupce pro řízení, v němž je povinné zastoupení advokátem (notářem), ustanoví mu předseda senátu ve výše uvedeném případě zástupce z řad advokátů.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Účastník řízení, případně ten, kdo se má stát účastníkem řízení (před tím, než podá návrh na zahájení řízení).

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Soud může ustanovit účastníku zástupce jen na jeho žádost. Jsou-li splněny předpoklady uvedené v § 30 odst. 1. OSŘ (tzn., jestliže je to nezbytné k ochraně zájmů účastníka) je soud povinen žádosti účastníka o ustanovení zástupce vyhovět.

Soud při rozhodování o ustanovení zástupce zejména zvažuje, zda to odůvodňují jeho (majetkové) poměry (zda žadatel má majetek dostačující k zaplacení odměny advokáta, není-li účastník sociálně potřebný apod.). Dále soud posuzuje, zda je poskytnutí zástupce pro účastníka v konkrétní věci účelné.

Ustanovení zástupce není vázáno na předchozí pozitivní rozhodnutí soudu o přiznání osvobození od soudních poplatků (byť účastník samozřejmě může obě žádosti spojit). Soud, který rozhoduje o žádosti o ustanovení zástupce, samostatně zkoumá, zda dotčený účastník splňuje předpoklady pro osvobození od soudních poplatků.

Pokud v průběhu řízení dojde ke změně poměrů účastníka a podmínky pro osvobození od soudních poplatků pominou, soud též zruší usnesení o ustanovení zástupce. Soud tak může učinit i se zpětnou platností, ovšem účinky procesních úkonů, které ustanovený zástupce v řízení učinil, se zachovají.

O právu účastníka požádat o ustanovení zástupce je soud v případě zjištění, že účastník uvedené předpoklady splňuje, ale takovou žádost dosud sám nepodal, povinen jej řádně poučit.

Žádost o ustanovení zástupce bude zpravidla podávána již v probíhajícím řízení, nicméně je možné tuto žádost podat i před zahájením samotného řízení vzhledem k tomu, že potřeba právního pomoci může být vztažena i na podání samotné žaloby.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Podáním žádosti o ustanovení právního zástupce u příslušného soudu.

8. Na které instituci životní situaci řešit

O ustanovení právního zástupce rozhoduje soud. K řízení o žádosti je příslušný soud, který je příslušný k rozhodnutí ve věci hlavního sporu.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

V řízení bude obvykle třeba předložit doklady potvrzující potřebu ustanovení zástupce a často též doklady prokazující špatné majetkové poměry žadatele.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Pro žádost o ustanovení zástupce není k dispozici žádný formulář. Požadavky na žádost jsou obecné jako na jakékoli podání k soudu. To znamená, že žádost musí být písemná a musí z ní být patrno, kterému soudu je určena, kdo žádost podává, které věci se týká a co sleduje, a musí být podepsána a opatřena datem (§ 42 odst. 4 OSŘ). Žádost musí dále obsahovat jméno, příjmení, bydliště účastníka, popřípadě rodné číslo účastníka, vylíčení rozhodujících skutečností, označení důkazů, jichž se žadatel dovolává, a musí z ní být patrno, čeho se žadatel domáhá (§ 79 odst. 1 OSŘ). Žadatel je povinen k žádosti připojit písemné důkazy, jichž se dovolává, a to v listinné nebo v elektronické podobě (§ 79 odst. 2 OSŘ).

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Žádné.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Žádné.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Žádní.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Dle situace.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Návrh je možné podat též elektronicky prostřednictvím veřejné datové sítě (internet), je-li nejpozději do 3 dnů doplněn předložením originálu podání nebo písemným podáním stejného znění. Dále je možné podání učinit rovněž elektronicky prostřednictvím veřejné datové sítě (internet) podepsané uznávaným elektronickým podpisem, v takovém případě není třeba dalšího doplnění. Podrobněji viz § 42 a násl. OSŘ.

28. Popis byl naposledy aktualizován

12.11.2015

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Obec

Obec Lípa nad Orlicí má schválené Nařízení obce č. 1/2014, kterým se vydává tržní řád

toto nařízení obsahuje zákaz podomního a pochůzkového prodeje

Nařízení obce č. 1/2014

Obecní prodejna

Provoz Obecní prodejny v naší obci Lípa nad Orlicí v roce 2019 byl spolufinancován Královéhradeckým krajem a Obcí Lípa nad Orlicí.

Logo

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Svátek

Dnes je 19.3.2024

Svátek má Josef

Státní svátky a významné dny na dnešek:

  • Mezinárodní den invalidů

Zítra má svátek Světlana

Státní svátky a významné dny na zítřek:

  • Světový den frankofonie
  • Světový den divadla pro děti a mládež

Vyhledávač firem

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22
1
23
1
24
25 26 27 28 29 30 31
koláž