Obec Lípa nad Orlicí
Lípa nad Orlicí

Podání stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva na porušení lidských práv a základních svobod zaručených Evropskou úmluvou o lidských právech a jejími protokoly

3. Pojmenování (název) životní situace

Podání stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva na porušení lidských práv a základních svobod zaručených Evropskou úmluvou o lidských právech a jejími protokoly

4. Základní informace k životní situaci

Evropská úmluva o lidských právech spolu se svými dodatkovými protokoly (dále zpravidla „Úmluva“) zaručuje řadu lidských práv a základních svobod. K dodržování závazků smluvních států, mezi nimiž je s účinností od 18. března 1992 i Česká republika, vyplývajících z Úmluvy byl zřízen Evropský soud pro lidská práva („Soud“) se sídlem ve Štrasburku, na který je možné se obrátit se stížností na porušení Úmluvy ze strany jednotlivých smluvních států. Odpovědi na základní otázky lze nalézt na internetových stránkách Soudu.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Na Soud se může obrátit kterákoli fyzická nebo soukromá právnická osoba odlišná od státu a veřejnoprávních korporací (např. obce nebo kraje), která o sobě tvrdí, že je obětí porušení lidských práv a základních svobod zaručených Úmluvou. Stížnost lze podat v českém jazyce a bez právního zastoupení (jež je nicméně doporučováno).

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Stížnost lze předložit jen písemným podáním adresovaným tajemníkovi Soudu, a to až na výjimky na předepsaném formuláři a s potřebnými přílohami. Kancelář Soudu potvrdí doručení stížnosti a její přijetí k dalšímu posouzení, nebo stěžovatele vyrozumí o tom, že stížnost pro nerespektování formálních požadavků nelze projednat.

Je-li stížnost projednatelná, Soud posoudí splnění podmínek přijatelnosti stížnosti, mezi které patří – nikoli však výlučně – vyčerpání účinných vnitrostátních prostředků nápravy a dodržení šestiměsíční lhůty od posledního vnitrostátního rozhodnutí ve věci (zpravidla takového, jímž byly vnitrostátní prostředky nápravy vyčerpány). Při nesplnění byť i jedné z podmínek přijatelnosti stanovených v článcích 34 a 35 Úmluvy ve vztahu k některé stížnostní námitce bude tato námitka, případně celá stížnost odmítnuta (prohlášena za nepřijatelnou). Podrobnější informace o podmínkách přijatelnosti lze čerpat z Praktické příručky k podmínkám přijatelnosti.

Jestliže nebyla stížnost při prvotním posouzení odmítnuta jako celek, Soud ji oznámí žalovanému státu. Tím nastává další fáze řízení, v níž je již zpravidla nutné mít právní zastoupení a obracet se na Soud v některém z jeho jednacích jazyků (angličtina a francouzština). Řízení je obvykle písemné, nerozhodne-li Soud nařídit jednání.

Soud může stížnost stále odmítnout jako nepřijatelnou. Pokud tak neučiní, rozhodne o odůvodněnosti stížnostních námitek prohlášených za přijatelné a vydá rozsudek, v němž určí, zda (případně v jakém rozsahu) došlo k porušení Úmluvy, a rozhodne případně také o přiznání spravedlivého zadostiučinění k náhradě účelně vynaložených nákladů řízení, majetkové škody a nemajetkové újmy.

Řízení o stížnosti může být také zastaveno (vyškrtnutí stížnosti ze seznamu projednávaných případů), a to za předpokladu smírného urovnání, vyřešení věci, zpětvzetí stížnosti, případně z jiného podstatného důvodu.

Rozsudky Soudu (o porušení Úmluvy či o spravedlivém zadostiučinění) jsou závazné pro stát, vůči němuž stížnost směřovala. Nad výkonem rozsudků dohlíží Výbor ministrů Rady Evropy.

Schéma projednávání stížnosti lze nalézt na internetových stránkách Soudu.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Podáním písemné stížnosti.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Evropský soud pro lidská práva

9. Kde, s kým a kdy životní situaci řešit

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Je třeba vyplnit příslušný formulář a přiložit k němu požadované přílohy. Veškeré informace jsou obsaženy v Pokynech pro vyplnění formuláře na stížnost dostupných na internetových stránkách Soudu v češtině.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Formulář na stížnost je dostupný na internetových stránkách Soudu v češtině i s dalšími pokyny a poučením.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Poplatky nejsou stanoveny.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Na Soud je třeba se obrátit v šestiměsíční lhůtě po posledním vnitrostátním rozhodnutí, jímž byly vyčerpány vnitrostátní prostředky nápravy.

Lhůta pro vyřízení stížnosti není stanovena.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Stížnost může směřovat jen proti státu, jehož orgány se měly dopustit namítaného porušení Úmluvy.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Během řízení o stížnosti je v zásadě třeba se řídit pokyny obsaženými v jednotlivých přípisech kanceláře Soudu adresovaných stěžovateli.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Případný dotaz můžete zaslat na e-mailovou adresu Ministerstva spravedlnosti: kvz@msp.justice.cz. Kancelář vládního zmocněnce, která zastupuje Českou republiku v řízení před Soudem, však není povolána k odpovědím na otázky týkající se posuzování jednotlivých stížností, včetně toho, zda takové stížnosti splňují formální předpoklady k projednání a podmínky přijatelnosti. Stejně tak nemůže odpovídat na otázky, na které může reagovat pouze Soud.

17. Podle kterého právního předpisu se postupuje

Řízení o stížnosti probíhá podle Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod (Evropská úmluva o lidských právech),publikované pod č. 209/1992 Sb. společně s jejími dodatkovými protokoly č. 1, 2, 4, 6 a 7. Pod č. 41/1996 Sb. byl zveřejněn Protokol č. 9 k Úmluvě, který byl následně překonán revizním 11. protokolem k Úmluvě (č. 243/1998 Sb.). Pod čísly 114/2004 a 48/2010 byly ve Sbírce mezinárodních smluv publikovány Protokol č. 13 a Protokol č. 14. Text Úmluvy v češtině (i když v jiném překladu, než byl uveřejněn ve Sbírce zákonů) je dostupný na internetových stránkách Soudu.

Na řízení se dále použije jednací řád Soudu, dostupný na internetových stránkách Soudu v angličtině nebo ve francouzštině. Na podání stížnosti se vztahuje článek 47 jednacího řádu Soudu, dostupný v češtině na internetových stránkách Soudu.

Použitelné jsou rovněž praktické pokyny předsedy Soudu, dostupné v angličtině nebo ve francouzštině na internetových stránkách Soudu.

19. Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují

Rozhodnutí Soudu o odmítnutí stížnosti (prohlášení stížnosti za nepřijatelnou) jsou konečná.

U rozsudků senátu Soudu (jimiž bylo rozhodnuto o odůvodněnosti stížnosti) lze v tříměsíční lhůtě po vydání rozsudku ve výjimečných případech a za předpokladu, že případ vyvolává závažnou otázku týkající se výkladu nebo použití Úmluvy nebo protokolů k ní nebo závažný problém obecného významu, požádat Soud o postoupení věci velkému senátu.

20. Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností

Nerespektuje-li stěžovatel procesní pokyny Soudu, může být řízení o stížnosti zastaveno (typicky když na výzvy Soudu k předložení informací nebo stanovisek neodpoví), k pozdě předložené informaci nebo stanovisku nemusí být přihlíženo nebo může být stížnost odmítnuta pro zneužití práva stížnosti (nerespektuje-li stěžovatel některá jiná pravidla, např. zásadu důvěrnosti jednání o smírném urovnání).

23. Informace o popisovaném postupu (o řešení životní situace) je možné získat také z jiných zdrojů a v jiné formě

24. Související životní situace a návody, jak je řešit

 

28. Popis byl naposledy aktualizován

21.05.2018

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Obec

Obec Lípa nad Orlicí má schválené Nařízení obce č. 1/2014, kterým se vydává tržní řád

toto nařízení obsahuje zákaz podomního a pochůzkového prodeje

Nařízení obce č. 1/2014

Obecní prodejna

Provoz Obecní prodejny v naší obci Lípa nad Orlicí v roce 2019 byl spolufinancován Královéhradeckým krajem a Obcí Lípa nad Orlicí.

Logo

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Svátek

Dnes je 19.3.2024

Svátek má Josef

Státní svátky a významné dny na dnešek:

  • Mezinárodní den invalidů

Zítra má svátek Světlana

Státní svátky a významné dny na zítřek:

  • Světový den frankofonie
  • Světový den divadla pro děti a mládež

Vyhledávač firem

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22
1
23
1
24
25 26 27 28 29 30 31
koláž